Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szappan története képes leírás - Szappan.tlap.hu
részletek »

Szappan története - Szappan.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szappan.tlap.hu » Szappan története
Keresés
Találatok száma - 6 db
A szappangyártás története

A szappangyártás története

Nyomon követhetjük a szappan útját az ókori Pompeitől napjainkig. Egy diavetítés formájában. Betekintést kapunk az ókori görögök tisztálkodási szokásain át a pompeiben talált mai szappanokkal teljesen rokon anyagon át a VII. századi európai szappankészítő mesterségbe.

Ahogyan régen csinálták

Ahogyan régen csinálták

A takarékos háziasszony vagy főzött, vagy főzetett. Miből készült és hogyan a szappan? Sokszor egy évig is gyűjtögették a zsiradékot a háztartásokban. Disznóöléskor, s a napi főzéskor a felesleges zsiradékot külön, jól zárható edényben tartották a hűvös kamrában. Ha már volt egy főzetre való, akkor az üzletben a zsiradékhoz megfelelő mennyiségű mosószódát, illetve lúgkövet vásároltak.

Körzeti szappanfőzők

Körzeti szappanfőzők

Országszerte körzeti szappanfőzők felállítását szorgalmazza a közellátási hivatal. A szappan a háborús közellátásnak egyik legfontosabb tétele. A mosószappan szükséglet biztosításával messzetekintő, előrelátó gondoskodás keretében foglalkozik a közellátási kormány.

ÖKO magazin hírek
Üzemanyag fogyasztás csökkentése - de hogyan?
Üzemanyag fogyasztás csökkentése - de... Korunk egyik legnagyobb problémája az üzemanyagok fogyasztásának, és árának a kérdése. Egekben a benzin ára, a gépkocsit viszont szükséges lenne használni a mindennapokban. Nem marad más hátra, mint takarékoskodnunk kell, de hogyan? A kevesebb üzemanyag fogyasztás érdekében már minden vezetéstechnikai trükköt megtanultunk és alkalmazunk, de valami olyan megoldás...
Echinacina - az immunrendszer nagy barátja
Echinacina - az immunrendszer nagy barátja Az immunrendszer szervezetünk védőbástyája. Ha elbukik, a betegségek lepik el...
Ökotermékekkel az Ön és környezete egészségéért!
Ökotermékekkel az Ön és környezete... Ökotermékekkel védjük egészségét és környezetét! Az ökotermékek...
Patika magazin

Patika magazin

Maga a szappan szó vagy a rómaiaktól ered, akik a szapo nevű anyaggal tisztálkodtak, vagy a keltáktól, akik az állati zsiradékból és növényi hamuból készített terméket szaipónak nevezték. Galenus római orvos a második évszázadban a szappannak testmosási célra alkalmazásáról írt; egy évszázaddal később már szappan-samponról, kereskedelmi saponariusról és szappanfőzésről is olvashatunk.

Pécsi szappanos céh

Pécsi szappanos céh

A szappanos ipar ott tudott jelentősebben kifejlődni, ahol a nyersanyagok, különösen a természetes szóda (sziksó), vagy nagy erdőségek miatt az olcsó fa hamuzsír főzésre rendelkezésre állt. Baranya tulajdonképpen egyikhez sem tartozott. Hamuzsírfőzést ugyan folytattak Pécs környékének erdeiben is, de közel sem olyan mértékben, mint a felvidéki vármegyék erdőségeiben. Csak példaként említjük, hogy 1841-ben a vajszlói uradalom meghirdette az égetési jog bérbeadását. Ezért ebben a térségben a céhes ipar elsősorban csak helyi fogyasztásra gyárthatott szappant.

Wikipédia szappan történelem

Wikipédia szappan történelem

Plinius szerint a szappan készítését a gallok és germánok találták fel s már ismerték a kemény és puha szappant is, ezeket azonban nem mosásra használták, hanem a haj sárgítására. A kallóföldön és szappanos levű növényeken kívül mosásra a hamuzsírt és a sziksót használták, melyekkel még a 19. század végén is mostak.

Tuti menü